Mitä ottaa huomioon, kun teet töitä kotoa

Edellisessä blogissa kerroin siitä, miten tärkeää on hyvän istuimen ja asennon käyttö, kun tekee töitä kotona (ja tietysti myös muualla). Kotitoimistotilan suunnittelussa on kuitenkin muitakin aspekteja, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos työt jatkuvat kotoa käsin pidemmän päälle.

Jos työskentelet yleensä läppärillä, kannattaa harkita joko lisänäppäimistön tai toisen näytön ostoa, sillä läppärin näytön ja näppäimistön läheisyyden takia, joko ranteet, niska, tai molemmat kärsivät huonosta asennosta. Jos sinulla on isompi läppäri (näyttö kokoa 15’’ tai enemmän) voit ostaa näyttö telineen, jolla nostat näytön silmiesi korkeudelle – täten niskasi pysyy suorassa. Silloin tarvitset erillisen näppäimistön. Jos läppärisi näyttö on pienempi, saattaa isomman näytön ostaminen olla parempi ratkaisu. Isompi näyttö kannattaa ostaa luotettavalta brändiltä kuten Acer tai Asus, sillä huonolaatuinen näyttö voi aiheuttaa lisärasitusta silmillesi. Aina kun mahdollista, kannattaa näytön sininen valo suodattaa pois (”eye comfort” asetus) sillä pitkäaikainen altistus siniselle valolle voi häiritä melatoniinin tuotantoa ja aiheuttaa unettomuutta. Nykyään voi myös ostaa sinistä valoa suodattavat silmälasit.

Tehdä töitä kotoa
Tehdä töitä kotoa

Vaikka teet töitä kotoa, on hyvä, että voit erottaa kotonasi työ ja koti tilat – tämä auttaa sinua keskittymään töihin työ aikanasi, ja rauhoittumaan vapaa aikanasi. Jos sinulla ei ole työhuonetta, voi tilan keksimisessä olla luova. Helpoin on tietysti vierashuone, mutta esimerkiksi pesutupaa, isoa siivous tai varastohuonetta sekä jopa ulkorakennusta voi käyttää – kunhan siellä riittää tilaa hyvälle pöydälle ja tuolille ja sinne yltää jonkinlainen internettiyhteys.

Luonnonvalo on hyväksi produktiiviselle työnteolle, mutta on parasta, ettei ikkuna ole näyttöä vasten, sillä tämä voi häikäistä näyttöä. Samasta syystä ei myöskään kannata pitää valoa juuri näytön vieressä. Yläpuolella oleva valo ja sälekaihtimet auttavat häikäisyn minimoimisessa.