Luovuus kukoistamaan

 

Kirjailijana luovuus on minulle ensiarvoisen tärkeää niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Välillä toimiston olosuhteissa työskennellessä kuitenkin tuntuu, että luovuus ehtyy ja jää kiireisen arjen jalkoihin. Siksi on aina silloin hyvä herätellä tai ruokkia omaa luovaa ajatteluaan. Toisinaan tarvitaan kovempia keinoja kun taas joskus luovuuden herättelyyn ei tarvita kuin yksi inspiroiva kappale tai lainaus. Tässä postauksessa esittelen omia suosikkitapojani, kuinka saada oma luovuus kukkaan keskellä toimistoarkea!

Yksi hyvä tapa on kirjoittaa aamusivuja. Aamusivujen kirjoittaminen tarkoittaa sitä, että aamulla herätessä ensimmäinen tehtävä on kirjoittaa ylös tietty määrä tekstiä, esimerkiksi yksi a4-liuska tai vihkon aukeama. Tekstimäärän voit päättää itse, sillä harjoite on vain omaa luovuuttasi varten. Sattumanvarainen kirjoittaminen auttaa herättämään omia luovia ajatuksia heti aamusta. Aamu on hyvä aika kirjoittaa, sillä aivot eivät ole vielä ehtineet herätä tarpeeksi eikä itsekritiikkiä synny niin helposti, kuin myöhemmin päivällä. Aamusivujen tarkoitus on siis vain herätellä aivot ja luovuus, ei tuottaa julkaisu- tai edes lukukelpoista tekstiä.

Valokuvaa arkeasi. Haasta itsesi ottamaan päivässä yksi valokuva, jonka kanssa käytät luovuuttasi erilaisilla tavoilla. Kokeile, miten voit hyödyntää sinua lähellä olevia toimistoesineitä, tai miltä näyttäisi ohitse kiitävä maisema bussin ikkunasta työmatkalla? Kuvaamiseen soveltuu kevyt, mukana helposti kuljetettava järjestelmäkamera tai puhelimesi kamera. Puhelimissa on nykyään niin hyvät kamerat, että ne usein riittävät amatöörikuvaajan tarpeisiin.

Toisinaan on toki tarpeen tehdä irtiotto omaan arkeen ja vaihtaa maisemaa, jotta oman luovuuden saa taas virtaamaan Ennen kuin varaat taiteilijaresidenssin Italian maaseudulta, kannattaa kuitenkin kokeilla tässä postauksessa jakamia vinkkejä. Niiden avulla olen selättäny tyhjän paperin kammon lukemattomia kertoja ja saanut runosuoneni taas